Een muur behangen

Hier vind je alle tips en instructies die je nodig hebt om een muur te behangen. Denk eraan om goed te plannen voordat je begint.

Vind de juiste tools

Stappenplan

1

Voorbereiden

Bedek de vloer met afdekvlies tegen de behanglijm. Verwijder alle schakelaars en stopcontacten met een schroevendraaier. Ontvet de muur. Controleer welke van de hoeken van de kamer het minst in de schijnwerpers staat. Begin of eindig daar met de bekleding. Dit is vooral belangrijk als u behang met patronen gebruikt. Meet de breedte van de behangrol en verminder deze breedte met één centimeter omdat de eerste behangstrook de hoek moet overlappen.

Markeer de breedte van het behang min één centimeter op de muur. Strek een rechte lijn met behulp van de waterpas. Tip: Teken alleen met een potlood op de muur. Als u een pen gebruikt, bestaat het risico dat de markeringen door het behang heen zichtbaar zijn.

2

Behangen

Breng de lijm op de muur aan met behulp van de behangroller en een verlengsteel. Gebruik een borstel in de hoeken en op moeilijke plaatsen. Bevestig het behang tegen de muur, begin bovenaan. Druk het behang op zijn plaats met de behangspatel. Zorg er voor dat het behang recht hangt naast de gemarkeerde lijn. Knip het behang onderaan op geruime afstand af. Snijd nadien het behang langs de plinten en het plafond met een scherp cutter mes. Ga met de behangnadenroller over de naden zodat ze goed aansluiten. Herhaal deze stappen

3

Afwerking

Veeg tot slot de lijmrechten weg met een natte spons.

Veelgestelde vragen

Wanneer moet je je muur voorbehandelen als je gaat behangen?

Door je ondergrond niet voor te behandelen zorgt je er voor dat de lijm zeer sterk in je muur trekt. Hierdoor kan je behang snel loskomen. Om dit te voorkomen kan je best je muur eerst voorbehandelen.

Waarom mag ik niet in een hoek beginnen met behangen?

Je moet rekening houden met het feit dat een hoek in geen enkel huis 100% recht is.  Als je een eerste band behang plaatst in dehoek, en zo steeds verder werkt, kom je ook in de andere hoek scheef aan. Daarom start je best niet in een hoek.

Hoe kan ik eenvoudig het oude behang verwijderen?

Door behang afweekmiddel of water op het behang te smeren komt het behang vlotter los. Met behulp van een SAM plamuurmes of spatel kan je dan vlot het behang verwijderen.

Relevante blogs

Binnenmuur schilderen
7
min read
7/5/2022

Hoe je verfgereedschap proper maken? Blijf met je verfkwast of -roller weg van water!

Lees meer
Binnenmuur schilderen
Binnendeur lakken
5
min read
8/5/2022

Wil je super snel werken? GO SAM PRO.

Lees meer
Binnendeur lakken
Binnenmuur schilderen
3
min read
16/6/2023

Maakt kwalitatief gereedschap echt een verschil?

Lees meer
Binnenmuur schilderen