Hoe je verfgereedschap proper maken? Blijf met je verfkwast of -roller weg van water!

7
min read
7/5/2022
Binnenmuur schilderen

Wist je dat het schadelijker is voor het milieu om je verfkwast of –roller uit te spoelen en opnieuw te gebruiken, dan om de verf uit te schrapen en een nieuwe kwast of roller te kopen? Reden: Microplastics komen bij het uitspoelen van je verfgereedschap onvermijdelijk in het afvalwater terecht. Lees hier hoe je je verfkwast of -roller proper maakt.

Hoe je verfkwast of -roller proper maken?

STAP 1: Starten met schilderen: Gebruik je verfkwast of –roller.

STAP 2: Pauzeren

Stop je met schilderen midden in een project? Sluit dan je verfkwast of –roller luchtdicht af. Dit doe je meteen in een vershoudzakje, standaard plastic zak of afdekfolie.

 

STAP 3: Herstarten met schilderen

Pauze voorbij? Haal je verfkwast of -roller uit de zak of verwijder de afdekfolie en schilder verder met dezelfde verfkwast of -roller.

 

STAP 4: Proper maken en wegzetten

Blijf met je verfkwast of -roller weg van water. Verwijder zoveel mogelijk verf uit je verfkwast door hem eerst langs de rand van de verfpot te strijken. Gebruik daarna een verfschraper om de overige verf uit je verfroller te halen. De verwijderde verf meng je opnieuw bij de rest van je verf in de verfpot. Wil je de kwast of roller weggooien na gebruik? Laat je verfgereedschap dan volledig drogen en uitharden vooraleer je deze bij het restafval gooit.STAP 5: Waarom je best geen water gebruikt bij de schoonmaak

Als je verfgereedschap uitspoelt onder stromend water, komt er verf in je afvalwater terecht. Dat is schadelijk voor het milieu. Wist je trouwens dat verf de grootste oorzaak is van microplastics in het water? Help het milieu een handje en spoel je verfkwasten en -rollers niet uit onder stromend water.

Wist je dat...

●     Het schadelijker is voor het milieu om je verfkwast of –roller uit te spoelen en opnieuw te gebruiken, dan om de verf uit te schrapen en een nieuwe kwast of roller te kopen? Reden: Microplastics komen bij het uitspoelen van je verfgereedschap onvermijdelijk in het afvalwater terecht.

●     65-70% van je verf uit je roller kan worden gehaald door gebruik te maken van een verfschraper? Met deze gerecupereerde verf kan je een oppervlakte van 1,6m² tot 2,4m² beschilderen, afhankelijk van het type verfrol.

●     7 op 10 doe-het-zelvers de verf uit hun verfkwast of -roller halen door deze uit te spoelen onder stromend water? Jammer!

●     Microplastics die in het afvalwater terechtkomen waterzuiveringstations beschadigen?  Bovendien beschadigen ze daarna ook nog eens het wijdere milieu. Iets wat 100% vermeden zou moeten worden volgens de EU regelgeving. *

Relevante artikels