Binnenmuur schilderen

Tip: Als je zowel plafonds als muren gaat schilderen, zorg er dan voor dat je eerst het plafond schildert. U vindt onze handleiding over hoe u verder moet hier.

Vind de juiste tools

Stappenplan

1

Voorbereiden

Maak de muur vrij. Verwijder alle decoratie, schakelaars en stopcontacten. Dek de vloer af, bedek eventuele radiatoren en meubels met folie. Verwijder spijkers, nagels op of andere resten. Als er losse verf op de muur zit, schraap deze dan weg. Schuur vervolgens licht op de bekraste oppervlakken met schuurpapier. Vul de gaten in de muur op met vulmiddel. Laat drogen en schuur op. Zorg er voor dat het te schilderen oppervlak schoon is door het met een spons en verf reiniger af te poetsen. Tape de niet te schilderen oppervakken af zoals bijvoorbeeld, raamkozijnen, deurlijsten of plinten. Kit de voegen.

Tip! Start steeds met schilderen op de plek waar je het meeste licht hebt. Schilder zo steeds mee in de richting van het licht.

2

Schilderen

Ga je ook het plafond schilderen? Begin dan hiermee.

Schilder eerst met je verfborstel alle hoeken en kanten van de muur. Ga nadien met een mini roller over deze verflaag om de juiste structuur te krijgen bij de randen. Doe hetzelfde rond de schakelaars en stopcontacten.

Schilder dan het resterende gebied  met de grote verfroller en verlengsteel en laat het plafond drogen. Zorg dat je voldoende verf in de roller hebt en vergeet niet om muur voor muur te schilderen, zodat de verf gelijkmatig over de hele muur droogt. Ga niet kruiselings over de muur, maar schilder verticaal met lange halen, anders kan het resultaat gevlamd en gestreept zijn. Zorg er ook voor dat u de rol op een verlengsteel plaatst. Dan krijg je een beter bereik en spaar je je gewrichten en rug.

Schilder nu een tweede laag op dezelfde manier als de eerste.

3

Afwerking

Verwijder alle tape en afdekfolie voordat de verf droog is. Zo zal de tape eenvoudiger loskomen en krijg je strakkere verflijnen.

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik het gebruikte verfgereedschap bewaren als ik het de volgende dag opnieuw nodig heb?

Wikkel je verfgereedschap in met folie en zorg dat het luchtledig blijft. Zo kan je de volgende dag meteen verder werken en hoef je de verfgereedschappen niet steeds schoon te maken.

Waarom is het belangrijk om een muur te ontvetten?

Door een muur te ontvetten ben je zeker dat al het vuil verwijderd is en de verf beter aan de ondergrond zal hechten. Je voorkomt zo dat de verf later zal afbladeren en je helemaal opnieuw moet beginnen.

Relevante blogs

Binnenmuur schilderen
5
min read
4/11/2022

Schilder je best eerst de plinten en de kozijnen of eerst de muur?

Lees meer
Binnenmuur schilderen
Binnenmuur schilderen
3
min read
16/6/2023

Maakt kwalitatief gereedschap echt een verschil?

Lees meer
Binnenmuur schilderen
Binnenmuur schilderen
3
min read
16/6/2023

Veiligheid voorop: Schilder je babykamer zonder risico's voor mama en baby

Lees meer
Binnenmuur schilderen